12 Ocak 2015 Pazartesi

Haftalık Değerlendirme

Geçtiğimiz hafta Yunanistan endişesini fiyatlayan piyasalar biraz da olsa rahatlamış görünüyor. Almanya’nın Yunanistan’ın yeni hükümeti ile reformları konuşmak için masaya oturacağını belirtmesi gerilimi az da olsa azaltmış durumda. Ayrıca Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasının maliyetinin yüksek olacağı ve Almanya’nın böyle bir işe kalkışmayacağı spekülasyonlarının parite üzerinde rahatlama getirdiği de görüldü.

TÜFE verilerinin eksi olarak açıklandığı Avrupa resmen deflasyon sürecine girmiş durumda. Açıklanması beklenen devlet tahvili alım programına ilişkin ise bazı haberler hafta içerisinde piyasaya sızdı. Buna göre 500 milyar Euro’luk bir program hazırlayan ECB Almanya ve Fransa tahvilleri başta olmak üzere “yatırım yapılabilir” statüsünü koruyan ülkelerin tahvillerini almayı tercih edecek. Diğer riskli ülkeler için ise farklı bir strateji izlemeyi planlıyor. Almanya tarafında açıklanan verilerde ise enflasyon rakamları düşük gelmeye devam ediyor. İşsizlik oranında ise bir miktar iyileşme görüldü

ABD ‘de ise haftanın en önemli verisi işsizlik verileriydi. Cuma günü açıklanan verilerde işsizlik oranı yüzde 5.6 ile önemli bir düşüş gösterdi. Tarım dışı istihdam verisi ise bir önceki rekor yükselişe nazaran düşüş gösterse de yine beklentinin üzerinde açıklanarak işsizlik sorununun çözüldüğüne işaret etti. ancak piyasanın enflasyon rakamları için dikkat ettiği en önemli veri olan saatlik kazanç verisinde azalma olması doların bir miktar değer kaybetmesine sebep oldu. Verilerin olumlu gelmesi faiz artırımı beklentilerini desteklerken FED üyelerinden Evans’ın yaptığı konuşmada enflasyona ilişkin endişelerini dile getirmesi ve faiz artırımının 2016 yılında gerçekleşmesi gerektiğini savunması doların bir süre değer kaybetmesini sağladı. Bu hafta ise ABD’den açıklanacak olan en önemli veri Perakende satışlar ve TÜFE verileri olacak. para politikası için oldukça önemli olan verilerin hızlı fiyatlamalara sebep oluğu görülebilir. TÜFE’de yaşanacak iyileşme doların değer kazanmasını sağlayabilir.

İçeride ise TÜFE rakamlarının düşük gelmesi TL’yi destekleyen en önemli unsur oldu. Ayrıca hazine’nin düzenlediği tahvil ihalesini yüksek talep gelmesi bu süreci destekledi. Halen bekle gör politikasını sürdüren merkez bankası bu ay sonunda açıklanacak ECB kararlarını beklemeye devam edebilir. Bu durum Dolar/TL’de gevşemenin devam etmesine sebep olabilir. Bu hafta açıklanacak olan Cari işlemler verisi oldukça önemli. Yükseliş beklenen cari açıkta olumlu bir veri açıklanması TL’yi destekleyebilir. Ayrıca işsizlik verileri yakından takip edilecek. İşsizlikte yükseliş görülebilir.
Ayrıca İngiltere’den TÜFE verileri açıklanırken Çin’den ticaret verileri takip edilecek. Avustralya’dan işsizlik verileri bu hafta takip edilecek önemli veriler arasında.










                                                              





Hiç yorum yok: