11 Ağustos 2008 Pazartesi

Savaşın Gölgesinde


Öyle bir gölge ki sadece gözleri karartmakla kalmıyorum tüm gönülleri karartıyor. Hem de hiçbir gönül ayırt etmeden küçücük tertemiz yürekleri kana buluyor. Belki gövde gösterisi belki gözdağı, ama amaç hiç değişmiyor sadece biraz daha fazla pay alabilmek. Tüm bu kargaşanın içersinde ise olan yine kuklalara oluyor. Bir taraf kolundan bir taraf bacağından çekiştiriyor. Kim ne koparırsa.Neyse bizim işimiz ekonomi…

Kapatma davasının ardından piyasada kısa sürelide olsa esen iyimserlik havası yerini temkinli beklemeye devretmeye başladı. Kararın açıklanmasının ardından siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla piyasalar da kendini toparlamaya başlamıştı. Ancak dışardan gelen haberler ile tekrar beklemeye geçen piyasalar dış piyasalarda gelecek olumlu haberleri beklemeye geçti. Gürcistan- Rusya gerginliği Türkiye’nin aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin borsalarının değer kaybetmesine yol açtı. Ancak Rusya’dan çıkması muhtemel sıcak paranın Türkiye’yi ziyaret etmeden geçmemesi de göz önünde bulundurulmalıdır. YTL’nin önlenemez yükselişi ise halen devam etmekte, Amerika merkez bankası FED’in enflasyonla ilgili endişeleri yüzünden faiz artırımına gitmemesi de bu yükselişte etken teşkil etmekte. Petrol fiyatlarında yaşanan hızlı düşün önümüzdeki zaman içerisinde FED’in bu kararında ısrar etmekten vazgeçip yeniden faizleri artırabileceğini bu durumda da doların tekrar kendini toparlayıp bir miktar değer kazanabileceği unutulmamalıdır. Ancak bu değerlenme devamlı bir şekilde olması muhtemel gözükmüyor. Şu aralar patlak veren savaş ve bu gerginliğin kendini hissettireceği petrol fiyatları FED’in enflasyon korkusunu tekrar tetikleyerek yeniden dolara değer kaybettirebilir. Ayrıca gösterge faizlerini değiştirmeyen Avrupa Merkez Bankasının enflasyonla ilgili endişelerini gidermeye başlaması üzerine euro karşısında da hızla değerlenmeye başladı. Doların tekrar o muhteşem günlerine dönmesi zor gibi görülüyor ama kısa vadeli de olsa dolarda ki yükseliş göz ardı edilmemeli.

2 yorum:

yansıma dedi ki...

Tam demiştim ki finansal hayat da arada sırada güncel konulardan bahsediyor,yazının devamı yanıldığımı gösterdi...

dünya dödükçe bu döngü devam edicek gibi görünüyor,yani zalimin zulmü...
Ama biliyoruz ki adaletin yerini bulacağı gün de gelecek...
selametle...

HErgun-Since-1983 dedi ki...

İlkçağda, ortaçağda da savaşlar oldu ama bu çağın savaşlarının sebeplerine akıl ermiyor.. Güneşin doğduğu taraftan bir ateş, bir yangın çıkıyor ama dumanı güneşin battığı tarafta yükseliyor.. Bakalım bu ateş nereleri yakacak ve dumanı kimleri boğacak!
Haydi hayırlısı...