13 Ağustos 2008 Çarşamba

Küllerinden Doğan Rusya


Serbest piyasa ekonomisine geçişte zorluklar yaşayan Rusya yüksek enflasyon, gelir dağılımında ki yüksek farklılıklar, işsizlik gibi sorunlarla mücadele etmeye çalışsa da 1998 yılında devalüasyon ile iflasını açıklayarak çok zor duruma düştü. Krizden önce %0.5lerde olan enflasyon krizden sonra % 85lere yaklaşmaktaydı Rusya’yı batıran ise petrol ve enerji fiyatlarında ki düşüştü. Bununla beraber Rusya’yı kurtaracak olan ise yine petrol ve enerji fiyatları idi. Ancak çok düşük bedellerle özel sektöre geçen enerji kaynaklarını geri alabilmesi gerekiyordu bunun içinde bir takım siyasi oyunlardan çekinmedi ve istediği gibi enerji kaynaklarını ya geri aldı ya da yüksek oranlarda pay sahibi oldu. Rusya’nın bu hakimiyeti ekonomik verilerini yeniden canlandırdı. Doğal gaz ve petrol gibi enerji ürünlerine sahip olması nedeniyle fiyat artışları döviz rezervlerini artırmaya yetmiştir. Ekonomisinin üçte biri ihracat, ihracatının da üçte ikisini petrol ve enerji satışları oluşturmaktaydı. Bu satışlarla Rusya artık dünyanın en yüksek döviz rezervlerine sahip 3. ülkesi olmayı başarmıştı.

Aynı zamanda Rusya yeniden siyasi gücünü kazanabilmek için İran ve Çin ile yakın ilişkilerde bulunmaya başladı. Nede olsa Çin petrolü satmak için iyi bir pazar İran’da silah satmak için kaçınılmaz bir fırsattı. Stratejik önemi giderek artan Rusya, Sovyet ülkeleri üzerindeki etkisini artırarak buradaki kaynakları kendi kontrolüne almak istiyor ancak hem ABD hem de Avrupa buna engel olabilmek için ve Rus petrolüne olan bağımlığı azaltmak için Orta Asya kaynaklarına ulaşabilmek için alternatif boru hatları döşemeye başladı.

Rusya’nın bu güçlenişi askeri açıdan da sorun teşkil edince füze kalkanları ile Rusya’nın Avrupa’dan ayrılması gerekti bunu içinde bahane her zaman ki gibi Ortadoğu’daki nükleer silahtı. Bunu üzerine Rusya Sovyetlerin en zayıf zamanında imzalanan ve askeri kısıtlamalar getiren anlaşmalardan tek taraflı olarak çekildi. Böylece askeri bağımsızlığını yeniden kazanmış oldu.

Şimdi hem ekonomisini hem de siyasi varlığını güçlendiren Rusya gövde gösterileri yapıyor. Bıçaklar bileniyor… Yeni bir soğuk savaş belki de ( Allah korusun ) sıcak savaş…

6 yorum:

Aslan Karahan dedi ki...

Yazık oldu valla sivillere...
Allah göstermesin daha kötüsünü:(
Rusya artık soğuk savaş politikalarını iyi uygular:(

Veli KOCATÜRK dedi ki...

yeni kutuplaşmalar başlıyor. Sıra İran'da bakalım onu gösterisi nasıl olacak. Eee artık bizi de kim kaparsa... Yakında çok kıymete bineceğiz...

yansıma dedi ki...

yapmayın lütfen!içim karardı:),
ümitli olalım,inşallah Türk milleti böyle hadiseler yaşamayacaktır...
Allah yaşatmasın!

Veli KOCATÜRK dedi ki...

İnşaalah kötü hadiseler yaşamayız ama yine de akıllı olup bu bloklaşmada doğru tarafı seçebilmke lazım.
belki bizim için daha hayırlı olur bu günler...

yansıma dedi ki...

Umarım ve inşallah...
kandil vesilesiyle dua edicez bol bol,size de hayırlı kandiller...

Veli KOCATÜRK dedi ki...

allah razı olsun sizinde kandiliniz mubarek olsun... Dualarınızın arasına beni de sıkıştırın :)
hayırlı kandiller...