28 Temmuz 2008 Pazartesi

Ekonomi Tekerrürden ibaret midir?





Cumhuriyet tarihi boyunca toplam 15 kriz geçirmiş bir ülke ekonomisi... Hem de çoğu ortak nedenlere sahipler. Buna rağmen 13 yıl ardı ardına büyümeyi başarabilmiş. Ortalama her 5 yılda bir kriz görüyoruz. Her krizde oyuncular değişse bile yapılan hatalar, yanlış çözüm arayışları, umulmadık yerlere bel bağlanması yani seneryolar hep aynı olunca 5 yılda bir kriz beklememiz olağan olmuş artık. Nedenler basit aslında Türk Lirasi değerleniyor ihracat gelirlerimiz düşüyor cari açıkığımız fırlıyor, borç ödeyemez duruma geliyoruz. Enflasyon birden sevimsiz yüzünü göstermeye başlayınca işsizlik artıyor ve birbiri ardına kapanan şirlketler batan bankalar aracı kurumlar...

Peki ya kriz dönemlerinde çıkarcı politiklarla kısa vadeli çözümler üreten hükümetler, yanlış özelleştirmeler, uzun vadeyi göremeyen para politikaları, mali tedbirler ile çözemedikleri krizi ortalama 5 yıl sonrasına erteliyorlar.

Şimdi dış ekonomik çalkantılar, gittikçe çıkmaza giren Amerika onu devamlı besleyen Çin ve tüketemeyen AB'ye bir de içerde Ergenekon ve AKP kapatma davası eklenince işler gittikçe içinden çıkılmaz hale gelmeye başladı. Şimdi krizden bu yana piyasaya para vermeyen MB artık piayasaya para akıtmaya başladı yani likitemiz artıryor. Henüz enflasyonist bir baskı oluşturmyor ama durum 2001 Şubat krizine yaklaşmaya başlayınca insanın içi ürpermiyor değil.

Tüm bu yaşananların ardından asıl soru gündeme geliyor;

"Acaba ekonomi tekerrür mü ediyor?"

2 yorum:

HErgun-Since-1983 dedi ki...

Hayırlı olsun kardeşim blogun. Biraz geç oldu ama :))
Dün AKP'nin kapatılmadığı açıklandı.. Bugün borsada artışlar var.. Bi değerlendiriver bakiim.
Haydi kolay gele..

Veli KOCATÜRK dedi ki...

abicim teşekkür ederim sayende blogumda oldu :) yazdım senin için