24 Ağustos 2008 Pazar

Biz Bir Aileyiz...


Ekonomi... İşler yolunda gittiği zaman hepimizin ilgi alanı, mutluluk sebebi. İşler yolunda gitmediği zaman ise haberlerin izlenmeyen tek bölümü...Aslında birçok kişi ekonomiden konu açıldığı zaman ya konuyu değiştirmek için bir sebep bulur ya da ortamdan uzaklaşır. ( kanak değiştiriri) Gerekli tedbirler alınmadığı zaman buz dağının görünmeyen yüzü kadar tehlikeli, uzaktan ise her zaman muhteşem manzarasıyla etkileyici...Konuya bir de şu açıdan bakalım, basit bir şekilde hayal gücümüzü kulanarak anlamya çalışalım.
Büyükçe bir aile düşünün. Ailenin her bir bireyi kendi alanında ya girişimlerde bulunuyor ya da bu girişimcilerin yanında çalışıyor. Üretiyor... Sonra üretilen bu ürünler belli bir değişim aracı (para) karşılığında alınıp satılıyor. Ya da takas ediliyor da diyebiliriz. Bir de bizim bu büyükçe ailemizin başında ailemizle ilgili kararlar için yetki verdiğimiz, saygı duyduğumuz ( en azından seçenlere saygı duyduğumuz) güvendiğimiz biri var. Biz ona kısaca "baba" diyoruz. Bazı müdahalelerde bulunuyor işlerimize. Ne kadar üreteceğimizi belirliyor, borç karşılığında para veriyor, bazen bizden borç alıyor, kendini finanse edebilmek için kazandıklarımızdan ya da harcadıklarımızdan kesintiler yapıyor. Böylece dengeleri sağlamaya evde daha huzurlu bir ortam oluşturmaya çalışıyor.Tabi sorumluğu evin içersindeki huzur değil, bir de komşumuzdan gelebilecek yaralar ya da zararlara karşı tedbirler almaya çalışıyor. Hatalar yapıp payımızı onlara kaptırdığıda olmuyo değil hani.( Bu konuyla ilgili de yazmıştım. )Bazende kendine yakın evlatlarına bazı ayrıcalıklar tanıdığıda oluyor. Mesela bir evladının sırf medya gücünü göz önünde tutarak bir şirketinin veri borcunu silebiliyor.Var mıdır bir bildiği zaman gösterir ama lafından çıkmıyoruz biz yine de... Ne de olsa baba, evin direği...
Tabi bu dengeleri bazen evin yaramaz söz dinlemez kendini uyanık sayan çocukları bozuyor olabilir. Kesintilerini saklayan, kazanıpta kaznamıyormuş gibi gösteren, borç alıpta geri vermeyen, ev ahalisini kandırıp paraları alıp komşuya kaçan...Yine de her ne olursa olsun döndüğümüz tek yer "baba ocağı".
Birde bireyleri tek başına düşünün. Üretiyor,harcıyor,işbirliği yapmıyor dengeler ise umrumda değil. Ekonomide bireylerin tek başlarına hiç bir anlamları yoktur. Tek başına; önemsemeyen, katkısı olmayan dolayısıyla hiç bir işe yaramayan insan... Oysa toplu olarak hareket edebilen yani ulus kavramını anlayıp bir amaç etrafında toplanabilen toplumlar daha kolay gelişebilmekte.Marketten aldığınız bir ekmek ya da kurduğunuz bir fabrika burda çalıştırdığınız onlarca, yüzlerce insan hepsi ekonomimizin birer parçası olmazsa olmazı.Bu arada en son bizim ailenizn hedefi neydi haturlıyor musunuz?
Hepsi bir arada düşünüldüğünde herbirimizin kazanabilmesi için unutmamamız gerekir; "Biz Bir Aileyiz..."

5 yorum:

Aslan Karahan dedi ki...

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Gerekli tedbirler alınmadığı zaman buz dağının görünmeyen yüzü kadar tehlikeli, uzaktan ise her zaman muhteşem manzarasıyla etkileyici..
Çok güzel yazı,
Herşeyi çok açık ve net yazmışsın.
Tebrikler

Dr.Firma dedi ki...

Anlamlı ve etkileyici bir yazı.

Baba 'nın kötü yakın arkadaşlarla hatalar yapabileciğini hiç bir zaman gözardı etmeyerek ;

Ona ,ailesine sahip çıkması için yönlendirebilecek ,laftan fazlasını yapabilme yeteneklerine sahip iyi arkadaşlar seçmemiz gerekiyor.

Veli KOCATÜRK dedi ki...

Hüseyin bey;
Teşekkür ederim.

DR. Firma;
Bazen bizim Baba'da arkadaşlarıyla o kadar içli dışlı olmasına rağmen pek farkında olmandan ( farkında olmamasını umuyorum çünkü farkında olmasına rağmen böyle arkadaşlar seçiyorsa durum vahim demektir. ) yanlış arkadaşlıklar kuruyor. Hani derler ya insan içinde olduğu zaman pek gerçeği anlayamıyor dışarıdan bir bakış lazım diye o dılarıdakiler olarak en doğru arkadaşı bulana kadar işaret etmeye devam edelim. Bir gün mutlaka görecektir, bu millet ne yanlış arkadaşlıkları bozupta Baba'sını affetmeyi bildi.

Adsız dedi ki...

Baba çok hantal.
Aile fertlerinin beklentileri yüksek.

Veli KOCATÜRK dedi ki...

Dünyada seçebileceğimiz tek "baba" ona göre tercihler bizim elimizde. Kimse yanlış anlamasın herkes elbette güvendiğini seçer. Ben ise seçimimi yaparım amaseçilene de saygı duyarım.